Chiar în ziua în care a aflat de la șefa DNA că dosarul său e aproape gata, sub pretextul unei scrisori pe tema luptei împotriva evaziunii fiscale, transmise pe Facebook liderilor PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, premierul Victor Ponta se răfuiește cu presa critică la adresa sa ca politician și șef de guvern. De această dată pe listă, Realitatea TV, arătată cu degetul ca evazionistă. De reamintit că premierul însuși este cercetat de DNA, în dosarul colegului său de partid Dan Șova, pentru complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani.
Ponta face un istoric a insolvenței postului de televiziune, declarându-se nemulțumit că ofensiva ANAF nu a avut succesul pe care și l-ar fi dorit în justiție. Mai exact, falimentul postului TV. Motivul, spune el, ar fi „o disfuncționalitate evidentă în activitatea judecătorului”.
„ANAF a întreprins toate măsurile legale posibile (cerere faliment la Tribunalul București Secția a VII-a civilă, sesizare penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, sesizare CSM) însă toate acestea au rămas fără efect concret până în prezent, fiind „în lucru” (ceea ce evident că arată o disfuncționalitate în activitatea judecătorului sindic responsabil)”, se arată în postarea pe Facebook a premierului.
Ponta a susținut că,în perioada anilor de insolvență, reprezentanții SC „Realitatea Media” SA ar fi afirmat public că se bucură de „protecția” PNL, deoarece sprijină activitatea acestui partid și critică activitatea Guvernului și a celorlalte formațiuni politice.
„Având în vedere situația creată prin afirmațiile reprezentanților societății respective și prin sprijinul constant al partidului dvs. față de activitatea acestora, vă adresez public două întrebări concrete: 1. Considerați că SC «Realitatea Media» SA trebuie să plăteasca cei 92.63 milioane RON (peste 20 milioane Euro) datorați la bugetul consolidat de stat, sume acumulate prin neplata timp de 4 ani a taxelor și impozitelor datorate? Da sau Nu (fără „dacă” și „parcă”). 2. În cazul în care partidul dvs. va ajunge la guvernare, veți continua eforturile legale ale ANAF de recuperare a acestei sume uriașe sau veți considera că aceștia trebuie «iertați» ca un fel de recompensă pe care trebuie să o acordați pentru sprijinul politic pe care partidul dvs. îl primește în această perioadă? Da sau Nu?”, le scrie Ponta liderilor PNL.
ANAF-ul și Parchetul, pe post de sperietoare
Nu este pentru prima dată când Victor Ponta atacă mass media care nu-i este favorabilă, invocând organele de forță ale statului, ANAF sau Parchetul General, instituții din sfera sa de influență.
În momentul în care gândul a publicat primele informații despre cazul Duicu și traficul de influență de la Palatul Victoria, șeful guvernului a afirmat că este victima unei „înscenări de presă”. Informațiile însă au fost confirmate cu documente, ancheta procurorilor în acest caz ajungând în instanță. De asemenea, în momentul în care reporterii gândul i-au pus întrebări incomode legate de cazul Șova, șeful Guvernului a evitat răspunsul în conferința de presă, atacând însă gândul pe Facebook. Chiar dacă misiunea jurnalistului este cea de a informa, Ponta a susținut că va răspunde doar „reporterilor și jurnaliștilor reprezentând companiile de presă care plătesc corect taxe și impozite”.
Și postul Realitatea a fost atacat de premier, Ponta refuzând să răspundă la întrebările unui reporter pe motiv că postul la care lucrează face evaziune. „Să arătați un bon fiscal dacă vreți să vă răspund la întrebări !”, a spus Ponta, după care a reluat ideea că el răspunde doar celor care își plătesc taxele.
Gorghiu: Ponta încearcă să mute atenția de la arestarea lui Oprescu
Copreședintele PNL Alina Gorghiu spune că premierul Victor Ponta este cel acuzat de procurori de evaziune fiscală și spălare de bani și tot el arată cu degetul spre alții, susținând că premierul „încearcă să mute atenția de la marea lovitură pentru domnia sa și PSD – arestarea primarului Oprescu”.
„Victor Ponta încearcă să mute atenția de la marea lovitură pentru domnia sa și PSD – arestarea primarului Sorin Oprescu. Nu trece o zi în care să nu găsească un adversar, mai mult sau mai puțin imaginar. Eu știu sigur un lucru: premierul este cel acuzat de procurori de evaziune fiscală și spălare de bani și tot domnul Ponta arată cu degetul spre alții. Nu are niciun strop de credibilitate, nici în fața mea, nici în fața cetățenilor. Îl informez pe domnul Ponta că datoriile la stat ale instituțiilor media intră în atribuțiile ANAF și sub responsabilitatea domniei sale. Dacă, însă, domnul Ponta își declină competența prin mesajul transmis liderilor opoziției, recunosc că îmi este greu să înțeleg ce îl reține în funcția de prim-ministru”, a declarat, marți, Alina Gorghiu.
Ea a mai spus că premierul Ponta are față de televiziunile care îndrăznesc să-l critice aceeași ranchiună ca și fostul președinte Traian Băsescu.
„Remarc, totodată, la premierul Ponta aceeași ranchiună a fostului președinte Băsescu față de televiziunile care îndrăznesc să-l critice. Reacțiile prim-ministrului sunt dintre cele mai stridente de pe scena politică, în acest moment, și aduc un mare deserviciu PSD”, a afirmat Gorghiu.
Liderul PNL a adăugat că toate companiile care au astfel de datorii trebuie să le plătească, fie că sunt private sau de stat.
„În ceea ce privește datoriile la stat, poziția mea este fără echivoc: toți cei care au astfel de datorii trebuie să și le plătească – fie că sunt companii private, fie că sunt companii de stat. Înainte să arunce cu piatra, însă, prim-ministrul Ponta are obligația să-și rezolve situația personală, care afectează imaginea României”, a spus Gorghiu.